5 Ekim 2016 Çarşamba

Ekşi Maya Nasıl Saklanır?


Ekşi Maya Nasıl Saklanır?





Bir sonar ki ekmeğiniz için ayırdığınız ekşi mayanızı nasıl saklayacaksınız.

Ekmeğinizden arta kalan ekşi mayanın üzerine;
1 çay bardağı organik tam buğday unu,
 yarım çay bardağı içme suyu ilave edin. Yoğurun veya tahta kaşık ile karıştırın.
Bunu bir cam kavanoza koyun. Hiç bekletmeden kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın.
Burada önemli olan çevirmeli kapaklı kavanozları kullanmayın çünkü içinde basınç olacak ve kapağı fırlatıp atabilir. Onun için geçmeli kapaklar kullanmanızda fayda var. 

Eğer daha yeni hazırladıysanız 3 günde bir beslemeniz gerekli. 1 yaşından daha büyük ekşi mayalar için haftada bir yeterlidir. Beslemeden 4 saat önce buzdolabından çıkarın. 4 saat sonra kendisinin 2 katı kadar tam buğday unu ve kendisinin iki katı kadar su ile yoğurup tekrardan buzdolabında saklayın. (Ekşi mayadan beslemeniz için aldığınız miktardan geriye kalanı ya ekmek için kullanın yada atın. ) Mesela 50 gram ekşi mayanızdan alın 100 gram tam buğday unu, 100 ml su koyun.


Eğer ekşi mayanız bozulmuş yiyecek gibi kötü kokmaya başlarsa, üzerinde beyaz veya renkli küfler oluşursa bozulmuş olabilir. Bu durumda bu mayayı atıp tekrardan yenisini yapmak en iyisidir. Eğer 4 saat bekledikten sonra üzerinde su varsa mayanız acıkmış demektir. Bir süre daha sık besleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder